Thursday 23 October 2014

Resipi dari Korea yang Umpphhhhh!!!


Wow! Ada add-ons Maggie mee!! :3
Hey all.. :) What's up? This afternoon at lunch, saya and my mum having a little chit chat *mother-daughter bonding time*. My mum tetiba je buka story tentang dinner for hujung tahun ni. Ye laa, semua keluarga tengah cuti, yang jauh jadi dekat. We always had a family dinner, setiap tahun. So, my mum tanya nak masak apa *well, i'm the chef in the family laa katakan*, memang banyak idea yang masuk tapi, macam nak buat kelainan sikit la hujung tahun ni. Different cuisine, say like Korean *my mum is a die-hard-fan of Korean dramas* my mum would be flattered! hah!! Well, just a plan, but i want to make it happen. Bukan tu je, kalau takde halangan, nak buat Apple cider juga. Memandangkan proses yang sangat simple and ingredients pun senang nak cari, why not. Baru dua recipe yang ada dalam plans. 

Saya ni memang suka sangat-sangat nak share kat korang *one of my traits* kat sini. Saya dapat recipe ni pun kat laman web Korea yang telah di-translate oleh Prof. Google. 
Okay, here goes nothing!!

Recipe 1 :  떡볶이 Tteokbokki


435.5g  Kek nasi (guna banyak skit kalau taknak letak telur)
4 gelas air
7 ekor Ikan bilis kering, besar (dengan kepala, perut dibuang)
6 x 8 inch Dried kelp (sea weed untuk sushi tu)
1/3 paste Sambal lada kering (pedas)
1 tbs Serbuk lada putih
1 tbs Gula
3 Batang daun bawang (potong 3 inci panjang)
2 biji Telur rebus
226g  Kek ikan
2 1/2 cawan stok

Cara-cara:

1. Masukkan air ke dalam pot. Letak ikan bilis dan dried kelp. Boil for 15 minutes.



2. Campurkan sambal lada, gula and serbuk lada putih dalam mangkuk kecil.
3. Keluarkan dried kelp and ikan bilis tadi, then letak kek nasi. Masukkan sekali daun bawang, kek ikan, sambal yang dicampur tadi sekali dengan kek nasi.



4. Masukkan stok 2 1/2 cups.
5. Gaul perlahan-lahan sehingga kek nasi kelihatan shiny. Gaul selama 15 minit. Kalau kek nasi belum masak juga, masukkan lagi sedikit air dan gaul sehingga masak.


6. Kalau dah masak, boleh dihidang. Serve hot. :D

Macam senang kan kawan-kawan. Belum cuba belum tahu. Time menonton drama korea, mesti ada babak makan Tteokbokki, fuuhh.. meleleh air liur *kidding* time tengo diorang makan. Sekarang giliran akuuu pulak nak try! LOL. Mari la kita bersama-sama try resipi ni, kalau tak suka,cari lagi resipi lain untuk tteokbokki ni, yang ada add-on ramen. Just saying guys. Enjoy digging! 

Sumber & image credits: Maangchi.com and ljg18th.tistory.com/88 (My Life Frame)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by BloggerCandy.com